Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Τυράκι χειροποίητο!


Ένα ωραιότατο τυράκι κάτι ανάμεσα σε μυζήθρα και φέτα θα το έλεγα, τόσο εύκολο και νόστιμο που δεν θα το πιστεύετε! Εγώ έγινα φανατική του θαυμάστρια και προτιμώ αυτό το τυράκι πλέον σε τυρόπιτες σπιτικές. Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε...

Υλικά:
2 λίτρα γάλα (ό,τι γάλα θέλετε, φρέσκο τύπου δέλτα, κατσικίσιο εμπορίου ακόμη και εβαπορέ αραιωμένο)

1 φλυτζανάκι του ελλ.καφέ ξύδι κανονικό(ναι, ναι ξύδι)
ελάχιστο αλάτι
1 τούλι ή μια παλιά μαξιλαροθήκη

Βάζετε το γάλα σε μια κατσαρόλα να βράσει. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει ρίχνετε το ξύδι και αφήνετε 2 λεπτά στο μάτι της κουζίνας.

Το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για 10-15 λεπτά.


'Οπως θα δείτε έχει ήδη κόψει. Έχει δηλαδή χωρίσει το τυρί από το τυρόγαλο. Ρίχνετε μια πρέζα αλάτι και στη συνέχεια το σουρώνετε σε ένα τούλι ή σε μια παλιά μαξιλαροθήκη και το αφήνετε να στραγγίξει για 2 ώρες.



Το τυράκι σας είναι έτοιμο!! Μπορεί να φαγωθεί αμέσως ή βάλτε το στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.


2 σχόλια:

  1. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν σχόλια για μία τέτοια συνταγή που σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις δικό σου τυρί; Κάποια στιγμή σίγουρα θα το δοκιμάσω, φαίνεται και απλή διαδικασία, μας έχουν μάθει ότι κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας όπως για παράδειγμα ψωμί που έμαθα να φτιάχνω τελευταία και είναι πραγματικά πανεύκολο. Ωραίες οι συνταγές σου και οι φωτογραφίες, θα τις δοκιμάσω
    Θεοδώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και που να δοκιμάσεις το τυρί που φτιάχνω με γάλα πρόβειο... Δύσκολο να βρεις το γάλα μεν αλλά σε μια βόλτα εκτός πόλης( Πεντέλη,Σπάτα,Παλλήνη)θα μπορείς να προμηθευτείς γάλα που μόλις άρμεξαν και να φτιάξεις τυράκι που κανένα του εμπορίου δεν μπορεί να συγκριθεί! Και πίστεψε με είναι πανεύκολο να γίνει... Βρές γάλα και θα σου πω το τρόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή