Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Donuts με γέμιση μερέντα


Τέλεια ζύμη,ψωμένια, αφράτη με λαχταριστή γέμιση μερέντα( σπιτική ή έτοιμη) αλλά και σκέτα με μπόλικη ζάχαρη από πάνω... Φτιάξτε τα και δεν θα μείνει ούτε ένα.


Υλικά για τη ζύμη:
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 5 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (630 γρ. περίπου)
  • 1/2 φλιτζανιού χλιαρό νερό
  • 3/4 φλιτζανιού χλιαρό γάλα
  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη (50γρ)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 αυγό
  • 1/4 φλυτζανιού βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένο (55γρ)


  • Βάζουμε σε μια λεκανίτσα ή στο κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί να γίνει ένα μείγμα. Τοποθετούμε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 1 με 2 ώρες να φουσκώσει αρκετά. Αν δεν φουσκώσει αρκετά μην κάνετε τον κόπο να συνεχίσετε γιατί η μαγιά δεν ενεργοποιήθηκε και το αποτέλεσμα θα σας απογοητεύσει.
    Πλάθουμε με τα χέρια μας μπαλάκια στρογγυλά ( αν κολλάει η ζύμη αλευρώνετε πρώτα τα χέρια μας πριν κάνουμε μπαλάκι) και αφήνουμε σε μια λαδόκολλα να φουσκώσουν για 20 λεπτά.
    Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι( καλύτερα ηλιέλαιο) για ελάχιστα λεπτά και από τις 2 μεριές σε μέτρια θερμοκρασία.
    Πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη ή για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα τα γεμίζουμε με πραλίνα φουντουκιού. Λιώνουμε για λίγο τη πραλίνα στα μικροκύματα και τρυπάμε τα donuts με μια μεγάλη σύριγγα (χωρίς τη βελόνα) ή με ένα λεπτό κορνέ ζαχαροπλαστικής γεμισμένο με τη ρευστή πραλίνα. Προσωπικά το κάνω με τη σύριγγα και πετυχαίνει πάντα.

    1 σχόλιο: