Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με dip γιαουρτιού




Είναι η καλύτερη εποχή για να μαζέψουμε κληματόφυλλα και να φτιάξουμε ντολμαδάκια. Αν δεν έχετε το χρόνο για να μαζέψετε πήρε το μάτι μου σε μεγάλο super market στο τμήμα της μαναβικής, έτοιμα. Μια χαρά. Είτε τα μαζέψετε είτε τ' αγοράσετε δεν είναι ανάγκη να τα μαγειρέψετε αμέσως. Μπορείτε να τα πλύνετε και χ ω ρ ί ς να τα ζεματίσετε να τα βάλετε κατάψυξη κατευθείαν κι όταν τα χρειαστείτε τα βγάζετε και είναι έτοιμα για τύλιγμα!

Υλικά:
30 κληματόφυλλα(250gr περίπου)
1/4 του κιλού ρύζι καρολίνα
2 κρεμμύδια ξερά μέτρια τριμμένα
1 μικρή ντομάτα τριμμένη
1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κούπα άνιθο ψιλοκομμένο ή αν βρείτε 1/4 κούπας μάραθο(πάει τέλεια)
1 κουταλιά της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κούπα ελαιόλαδο
1 και 1/2 κούπα νερό βραστό
το χυμό από 1 λεμόνι
αλατάκι, πιπεράκι

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλιά της σούπας άνιθο ή 1/2 κουταλιά δυόσμο

Εκτέλεση:
Αν έχετε φρέσκα κληματόφυλλα, ζεματίστε ένα ένα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 2 λεπτά το καθένα. Αν τα βγάλετε από την κατάψυξη τυλίξτε τα κατευθείαν.
Ανακατεύετε τα κρεμμύδια, τη ντομάτα, το μαϊντανό, τον άνιθο ή μάραθο, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και τη 1/2 κούπα λάδι σε μία λεκανίτσα. Παίρνετε στη παλάμη σας ένα κληματόφυλλο βάζετε ένα κουταλάκι από τη γέμιση, το κλείνετε πρώτα από τα πλαϊνά και μετά το τυλίγετε σαν ρολάκι όχι πολύ σφιχτό. Δεν είναι δύσκολο μην το φοβηθείτε. Στρώστε στο πάτο μιας κατσαρόλας ό,τι φύλλα σας έχουν χαλάσει ή σπάσει και τοποθετείστε κυκλικά ένα ένα τα ντολμαδάκια. Ρίξτε το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού και το βραστό νεράκι μέσα στην κατσαρόλα και σκεπάστε με ένα πιάτο να καλύπτει τα ντολμαδάκια. Χρειάζεται μέτρια φωτιά και να τα κοιτάτε να σωθεί το νερό κι να μείνει το λαδάκι. Δοκιμάστε ένα, να δείτε αν έχει γίνει το ρυζάκι και προσθέστε λίγο νερό ακόνη αν χρειαστεί. Ανακατεύετε το γιαούρτι με τον άνιθο ή τον δυόσμο και σερβίρετε. Τρώγονται κατά προτίμηση κρύα.
Καλή σας επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου